Регіональне інтегроване заняття з української літератури / основ екології на тему: «М. Коцюбинський. Повість «Тіні забутих предків»

Основне завдання освіти сьогодні – розвиток компетентностей, серед яких –  спілкування державною мовою, уміння вчитися впродовж життя, обізнаність та самовираження у сфері культури, екологічна грамотність і здорове життя.

Розвитку компетентностей сприяє проведення інтегрованих занять. Такі заняття сприяють більшій зацікавленості темою, мотивують до пошукової діяльності. У лютому поточного року викладачі коледжу провели регіональне інтегроване заняття з української літератури / основ екології на тему: «М. Коцюбинський. Повість «Тіні забутих предків». Зображення життя гуцулів у Карпатах на межі ХІХ – ХХ ст. у гармонії з природою».

Такий підхід дав змогу показати відмінність у ставленні до природи та її ресурсів на прикладі героїв твору та сучасного суспільства, підсвітити споживацьке хижацьке ставлення сучасних людей до природи та його згубні наслідки.

Разом з тим, твір набув більш сучасного звучання для студентів. Робота з описами природи підкреслила красу і багатство виражальних засобів української мови, сприяла збагаченню словникового запасу, спостереженню за діалектичними особливостями Гуцульщини.

Студенти проаналізували ставлення людини до лісових багатств, дослідили способи збереження дерев та відновлення лісових вирубок. На етапі рефлексії на занятті було використано метод сенкану (створити сенкан до слів Карпати, сонце, полонина, природа) та звернення до сучасників від імені головного героя твору Івана Палійчука.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *